tag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post1207275718121227873..comments2023-09-11T07:28:50.010-07:00Comments on Dziewczyna bez matury: Polski obiad dla niemieckich przyjaciół.Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comBlogger27125tag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-40317789766146810872012-03-05T09:11:56.997-08:002012-03-05T09:11:56.997-08:00Zapraszam do zabawy u mnie ;)Zapraszam do zabawy u mnie ;)Kasia | Na walizkachhttps://www.blogger.com/profile/11768990135422025176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-87981161999987171152012-03-04T23:45:10.107-08:002012-03-04T23:45:10.107-08:00Naprawdę nie słyszałaś nigdy o krupniku? Dla mnie ...Naprawdę nie słyszałaś nigdy o krupniku? Dla mnie to kwintesencja polskiej kuchni! Nie dość, że zupa to jeszcze z kaszą!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-14404213517451669332012-03-04T23:44:23.059-08:002012-03-04T23:44:23.059-08:00Jarzębinę to najlepiej zrobić samemu. Jesienią naz...Jarzębinę to najlepiej zrobić samemu. Jesienią nazrywać, wrzucić do zamrażarki na kilka dni, żeby straciła gorycz. Potem rozmrozić, wrzucić do garnka z jabłkiem, cukrem, czosnkiem i imbirem (czasami daję ziele angielskie), zagotować i wlać do słoików. Cudowny dodatek do mięs, moim zdaniem o niebo lepszy od żurawiny. No i jarzębina rośnie praktycznie wszędzie. Ja moją zrywam nawet w parku.<br /><br />Tak w ogóle to najlepsza jest z lasu, zrywana po pierwszych mrozach, ale zazwyczaj ptaki są ode mnie szybsze!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-44699359525476613812012-03-02T13:03:19.639-08:002012-03-02T13:03:19.639-08:00szczerze mówiąc o pierwszych dwóch pozycjach pierw...szczerze mówiąc o pierwszych dwóch pozycjach pierwsze słyszę. :D a mieszka(ła)m z Babcią, więc co nieco się tej polskiej kuchni najadłam. :) ale generalnie fanką nie jestem, więc ciężko coś doradzić.paranoJahttps://www.blogger.com/profile/03627697542028365035noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-50344875610407460752012-03-02T10:03:36.853-08:002012-03-02T10:03:36.853-08:00nigdy nie jadłam jarzębiny i nawet nie wiedziałam,...nigdy nie jadłam jarzębiny i nawet nie wiedziałam, że się ją je. ciekawe czy gdzieś można kupić :)Lejdihttps://www.blogger.com/profile/07297200126288508265noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-74062152734537494692012-03-01T05:59:10.173-08:002012-03-01T05:59:10.173-08:00Dlatego kaczka byłaby lepszym pomysłem, chociaż to...Dlatego kaczka byłaby lepszym pomysłem, chociaż to pewnie i tak dość znany ptak na świecie ;)<br />Może sałatka jarzynowa?Kasia | Na walizkachhttps://www.blogger.com/profile/11768990135422025176noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-32020963970691608202012-03-01T05:28:00.386-08:002012-03-01T05:28:00.386-08:00Jak się wezmę za pieczenie to napiszę co i jak :)Jak się wezmę za pieczenie to napiszę co i jak :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-88480707270634926932012-03-01T02:32:56.413-08:002012-03-01T02:32:56.413-08:00Pewnie nie jest tani, ale już dawno myślałam o prz...Pewnie nie jest tani, ale już dawno myślałam o przygotowaniu tej potrawy we własnym zakresie. Nawet nie wiem, gdzie takiego bażanta kupić. Najśmieszniejsze jest to, że te ptaki chodzą sobie bezkarnie po ogrodzie moich rodziców, którzy mieszkają na wsi. :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-80623310926001748892012-03-01T02:31:49.362-08:002012-03-01T02:31:49.362-08:00Dziękuję! Wczoraj nawet zobaczyłam, że kompot wiśn...Dziękuję! Wczoraj nawet zobaczyłam, że kompot wiśniowy dostanę tu w sklepie, więc nawet nie będę musiała wieść z Polski :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-28988681064721803412012-03-01T02:30:53.599-08:002012-03-01T02:30:53.599-08:00Może nie wszyscy jadają grillowanego oscypka, ale ...Może nie wszyscy jadają grillowanego oscypka, ale ja go uwielbiam i nie ma nic bardziej grzesznego niż taki pyszny, płynący na toście oscypek. Jarzębina to fanaberia, ale z tego co wiem, owoce tego drzewa jada się tylko w Polsce, ja jestem ogromną fanką takiej konfitury! Dlatego chciałam ją zaprezentować Niemcom. <br /><br />Kopytka to też jest jakiś pomysł, ale będą kluski śląskie, więc potrawy mączno-ziemniaczane mam "odhaczone". I właśnie chciałam uniknąć jakiegoś śmierdzącego smażenia, więc placków na pewno nie będzie. Bardzo je lubię, ale niestety stół jadalny mamy w kuchni, więc wszystko musi być estetyczne i niedymiące :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-11085412555869906322012-03-01T02:22:14.210-08:002012-03-01T02:22:14.210-08:00Koniecznie grillowany oscypek z jarzębiną. U nas w...Koniecznie grillowany oscypek z jarzębiną. U nas wszyscy to jadają co piątek ;)<br />Z dań nieco bardziej wyszukanych proponuję kopytka z kapustą i skwarkami. W restauracji pewnie nie jadł. Albo placki ziemniaczane. Tylko to narobić się trzeba i chałupa śmierdzi olejem. Swojskie klimaty :)Ovehttps://www.blogger.com/profile/00929247931633444473noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-10845940121875774962012-03-01T01:18:15.109-08:002012-03-01T01:18:15.109-08:00Podejrzewam, że bażant tani nie jest...Podejrzewam, że bażant tani nie jest...Współczesny Wokulskihttps://www.blogger.com/profile/14219878123348691242noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-89560288413840517352012-03-01T00:29:55.295-08:002012-03-01T00:29:55.295-08:00bardzo podoba mi się Twoje menu, bo jest takie doś...bardzo podoba mi się Twoje menu, bo jest takie dość realistyczne. wydaje mi się, że nie ma co przesadzać i podawać wydumanych dań staropolskich. nikt teraz tego nie jada, więc dawałoby to znajomym zafałszowany obraz naszej kuchni. a Twoje menu faktycznie mogłoby się pojawić na polskim stole w niedzielę lub jakiś świąteczny dzień.<br />kompot rzeczywiście obowiązkowy do tego :)Lejdihttps://www.blogger.com/profile/07297200126288508265noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-26146265769113852582012-02-29T23:54:20.779-08:002012-02-29T23:54:20.779-08:00Ja nie przepadam za duszoną kapustą, ani białą ani...Ja nie przepadam za duszoną kapustą, ani białą ani czerwoną :( Nigdy jej nawet nie robiłam, więc nie znam jakiegoś dobrego sposobu.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-47115202752483077862012-02-29T23:53:35.319-08:002012-02-29T23:53:35.319-08:00O popularności kapłonów w Polsce dowiedziałam się ...O popularności kapłonów w Polsce dowiedziałam się z książki "Smaki dwudziestolecia" i muszę przyznać, że zafrapowało mnie to danie. Podejrzewam, że mięso jest pyszne i inne w smaku niż kurze. Tylko skąd ja tu wezmę takiego ptaka? <br /><br />Zastanawiam się jeszcze nad bażantami. Z tym, że nigdy ich sama nie przyrządzałam, jedynie jadłam :(Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-30131247137848636472012-02-29T16:01:05.809-08:002012-02-29T16:01:05.809-08:00Gdyby ktoś mi tak ugotował jak Twoje propozycje to...Gdyby ktoś mi tak ugotował jak Twoje propozycje to już byłbym przyjacielem na wieki, albo i dłużej ;) A propozycję mam jedną, staropolską. Kapłona mu zrób. Tego nie zje w zwykłej restauracji, a był to ponoć przysmak minionej epoki w dawnej Polsce. Taka tam ciekawostka historyczna ;)<br />http://pl.wikipedia.org/wiki/Kap%C5%82onWspółczesny Wokulskihttps://www.blogger.com/profile/14219878123348691242noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-60821186592605840062012-02-29T13:39:14.075-08:002012-02-29T13:39:14.075-08:00możesz zrobić duszoną czerwoną kapustęmożesz zrobić duszoną czerwoną kapustęDianahttps://www.blogger.com/profile/07209281553617428823noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-2108793970509333912012-02-29T11:00:53.631-08:002012-02-29T11:00:53.631-08:00Śledzie na przystawkę to dobry pomysł, bo rzeczywi...Śledzie na przystawkę to dobry pomysł, bo rzeczywiście są typowe dla Polaków, tylko zimnej wódeczki brakuje :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-73735218456912226442012-02-29T11:00:03.536-08:002012-02-29T11:00:03.536-08:00Rosołu niestety nie ugotuję, ale to temat na osobn...Rosołu niestety nie ugotuję, ale to temat na osobny wpis... Pomyślałam, że kurczak pieczony w całości to też myśl. Tylko, że to danie jest znane wszędzie, nawet w Niemczech. <br /><br />Co do oscypków to niestety wiem, że można dostać góralskie zawijańce, podhalańskie syry i scypki. Ale i tak są smaczne, a będzie temat do rozmowy :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-84736422821723803602012-02-29T10:58:11.811-08:002012-02-29T10:58:11.811-08:00To jest dobry pomysł. Może podam dwie, bo ostatnio...To jest dobry pomysł. Może podam dwie, bo ostatnio wcinam dużo marchewki, a tarta z chrzanem to po prostu cudo :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-20950095602098156932012-02-29T10:57:27.597-08:002012-02-29T10:57:27.597-08:00No tak! Zapomniałam o kompocie! Na pewno znajdę co...No tak! Zapomniałam o kompocie! Na pewno znajdę coś ciekawego w spiżarni u mojej teściowej :-) Dzięki za podpowiedź. PS. Nie przepadam za sernikami, choć dochodzę do wniosku, że Polacy mają swój specyficzny sposób pieczenia ich.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03080670441735816379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-46366637539226380262012-02-29T10:39:36.768-08:002012-02-29T10:39:36.768-08:00No powiem że Twoje menu jest dla mnie idealne. Nic...No powiem że Twoje menu jest dla mnie idealne. Nic bym nie zmieniała, a ten placek drożdzowy na deser to taka wisienka na torcie :)) Znakomite menu! :) Życzę smacznego :))Wiolkahttps://www.blogger.com/profile/03208431038785853371noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-34909312153805946922012-02-29T08:48:00.958-08:002012-02-29T08:48:00.958-08:00Pomyślałam o kompocie jabłkowym z wiśniową nutą do...Pomyślałam o kompocie jabłkowym z wiśniową nutą do obiadu :). Dla mnie typową "niedzielną" zupą jest niezbyt tłusty rosół z makaronem. Ciasto drożdżowe zaś bardziej na lato, gdy są świeże owoce, a teraz upiekłabym sernik :). Choć ja jestem uzależniona od sernika i upiekłabym go w każdej chwili...Alinahttps://www.blogger.com/profile/08164884258722119484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-37058633350092599902012-02-29T08:43:39.783-08:002012-02-29T08:43:39.783-08:00surowka-moze kapusta czerwona?
dorasurowka-moze kapusta czerwona?<br />doratakietamhttps://www.blogger.com/profile/13681786679531193181noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4584020214696154289.post-68306303559183109462012-02-29T08:41:45.490-08:002012-02-29T08:41:45.490-08:00Dla mnie rodzinny obiad to rosół bądź grzybowa, kl...Dla mnie rodzinny obiad to rosół bądź grzybowa, kluski, rolady, kurczak albo kaczka i do tego modra kapusta i zasmażana. A na deser pleśniak. <br /><br />Ostatnio czytałam artykuł o oscypkach i teraz znajdziesz jedynie podrobione, z mleka krowiego. Ale i tak są pyszne :)Kasia | Na walizkachhttps://www.blogger.com/profile/11768990135422025176noreply@blogger.com